فواید مهم عدس در رژیم غذایی!

اگرچه عدس سبز 900 گرمی سرشار از مواد معدنی است، اما دسترسی زیستی آن به دلیل وجود عوامل ضد تغذیه ای متعدد مانند فیتات ها، ترکیبات فنلی و اسید اگزالیک محدود است این می تواند منجر به بسیاری از مشکلات سلامتی شود که از جمله آنها کم خونی است با توجه به عدس ریز ایرانی، همبستگی منفی بین عوامل کیلیت معدنی و فراهمی زیستی مواد مغذی و قابلیت هضم یافت شد.

با توجه به، همه انواع عمده پلی فنل های غذایی به شدت قادر به مهار جذب آهن غیرهمیم در رژیم غذایی هستند اگزالات های موجود در غذا به شدت با مواد معدنی رژیم غذایی مانند کلسیم کلات می شوند تا کمپلکس ها را تشکیل دهند و به صورت نمک های نامحلول در گلومرول های کلیوی انباشته شده و منجر به ایجاد مشکلات کلیوی مانند تشکیل سنگ کلیه شوند.

در واقع، در حالی که این ضد مغذی ها بر جذب مواد مغذی تأثیر منفی می گذارند، نقش مفیدی در پیشگیری از بیماری عروق کرونر قلب و سرطان نیز دارند اسید فیتیک (میو-اینوزیتول-1، 2، 3، 4، 5، 6، هگزابی فسفات ها، IP6) یک جزء موجود در همه جا است که 1٪ تا 5٪ وزنی اکثر پالس ها را تشکیل می دهد، و منبع اصلی آن است.

عدس سبز دانه دارای کیفیت و مواد مغذی بسیاری می باشد که برای بدن بسیار مفید می باشد.

فسفر در دانه عدس دانه درشت در بزرگسالان، اسید فیتیک جذب آهن، روی، کلسیم و منگنز را مهار می کند، اما نه مس این یک مهارکننده قوی جذب آهن در نوزادان و بزرگسالان است، اما تاثیر آن بر جذب روی در نوزادان در کودکانی که از عفونت بهبود می‌یابند بسیار کم و شاید مهم‌تر به نظر می‌رسد.

اسید فیتیک کمی بر جذب کلسیم و منیزیم تأثیر می گذارد در واقع، کمبود آهن و روی در نوزادان و کودکان خردسال، به ویژه در کشورهای در حال توسعه رایج است بنابراین، فراهمی زیستی آنها از غذای کمکی یک نگرانی عمده است غلظت اسید فیتیک در دانه عدس به تنوع ژنوتیپی، شرایط آب و هوایی، ماهیت خاک و سایر عوامل غیر قابل توضیح بستگی دارد.

افزایش فراهمی زیستی مواد معدنی در عدس
روش های مختلفی برای کاهش محتوای اسید فیتیک در غذا و بهبود کیفیت تغذیه ای آن ابداع شده است که به دلیل وجود چنین عوامل ضد مغذی ضعیف می شود اینها شامل بهبود ژنتیکی و چندین روش پیش تیمار مانند خیساندن، تخمیر، جوانه زدن و تیمار آنزیمی دانه عدس ریز گلستان با آنزیم فیتاز است.

می توان از عدس سبز کیلویی برای پخت انواع غذاها استفاده نمود و قیمتی مناسب دارد.

جوانه‌زنی همراه با فرآیند پوست‌گیری نیز کیفیت حبوبات را با افزایش قابلیت هضم زیستی و قابلیت هضم مواد مغذی و کاهش مقادیر ضد مغذی‌ها بهبود می‌ بخشد روش فرآوری مانند پخت و پز باعث کاهش قابل توجه تانن و اسید فیتیک در حبوبات می شود علاوه بر این، روش های تهیه غذا و سایر اجزای غذا نیز بر غلظت اسید فیتیک و سایر عوامل ضد تغذیه ای تأثیر می گذارد.